Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde jsou investice z Číny? Zeman sliboval Česku miliardy, výsledek je bídný

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Dnešní podpisy memoranda Bank of China a čínské společnosti CITIC o investicích v České republice, jež mají v příštích dvou letech dosáhnout jedné miliardy dolarů (23,1 miliardy Kč), a memoranda Bank of China a Hospodářské komory ČR, v němž banka slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (46,2 miliardy Kč), je za posledních pět let už několikátým podobným příslibem přílivu čínských peněz do ČR. Podle České národní banky (ČNB) jsou ale čínské investice ve srovnání s dříve oznámenými sliby a memorandy výrazně nižší.

Jednání o investicích byla na programu cest prezidenta Miloše Zemana do Číny od samého začátku, už při první z nich v říjnu 2014 uzavřeli čeští zástupci s čínskými partnery řadu smluv a memorand. Mezi nimi bylo zejména ohlášení strategické spolupráce mezi česko-slovenskou investiční skupinou J&T a čínskou společností CEFC. Číňané měli získat třetinový podíl v J&T Bance, za což měli zaplatit asi 19,4 miliardy korun. Navíc své investice přislíbili zdvojnásobit až na 38 miliard Kč.

Obchod CEFC s J&T sice nakonec nedopadl podle představ, i kvůli nesouhlasu ČNB, celkové investice této společnosti nicméně přesáhly 1,5 miliardy eur (skoro 39 miliard Kč). CEFC koupila podíly v několika firmách. Získala téměř stoprocentní podíl ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha, stoprocentní podíl ve stadionu v Edenu, stoprocentní podíl ve strojírenském a metalurgickém podniku ŽĎAS Žďár nad Sázavou nebo podíly v cestovní kanceláři Canaria Travel a společnosti Lapasan, která ovládá pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group.

Peking. Pan prezident zavítal do Bank of China. Při té příležitosti byla podepsána memoranda o porozumění mezi Hospodářskou komorou ČR a Bank of China, mezi Sev.en Energy a Bank of China a mezi CITIC Europe a Bank of China. pic.twitter.com/7uLJxm7xr7

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 25. dubna 2019

Tyto obchody, mezi kterými byl také vstup CEFC do mediálních firem Médea Group a Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa, byly oficiálně podepsány v září 2015 v Šanghaji během Zemanovy druhé návštěvy Číny. Zeman tehdy během pětidenní cesty do Číny odhadl první investiční vlnu čínské CEFC na deset miliard korun.

Původně soukromá skupina CEFC loni kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming, který se stal honorárním poradcem českého prezidenta Zemana, dokonce skončil ve vězení. Po překotném vývoji na jaře 2018, kdy se Číňané dostali do ostrého sporu s J&T, výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala CITIC Group, která je státní firmou. Letos koncem března CITIC Group dokončila akvizici 100procentního podílu ve společnosti CEFC Europe.

Hospodářské otázky se probíraly i během třetí Zemanovy návštěvě Číny v květnu 2017. Krátce po jejím skončení pak čínská technologická společnost Huawei oznámila, že v dalších pěti letech v ČR plánuje investovat 360 milionů dolarů (v tehdejším kurzu 8,6 miliardy Kč). O záměrech firmy Huawei mluvil koncem letošního ledna prezident při schůzce s premiérem Andrejem Babišem, jež se týkala varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), podle kterého představují produkty Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní riziko.

Podpora hospodářských vztahů obou zemí byla hlavním tématem i minulé cesty prezidenta Zemana do Číny, která se uskutečnila v listopadu loňského roku. Prezident se zúčastnil zahájení dovozního veletrhu v Šanghaji a zahájil i česko-čínské podnikatelské fórum. Během návštěvy bylo podepsáno několik dohod a memorand, například v leteckém průmyslu, telekomunikacích či cestovním ruchu.

Česko-čínské obchodní fórum bylo také důležitou součástí návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice, která se uskutečnila v březnu 2016. Podepsáno tehdy bylo na tři desítky obchodních dohod v celkovém objemu 10,9 miliardy eur (v tehdejším kurzu 294,5 miliardy Kč), z toho třetina se měla uskutečnit v roce 2016 a zbytek do roku 2020. Investice do ČR měly dosáhnout 8,6 miliardy eur (v tehdejším kurzu 231,8 miliardy Kč), český export do Číny pak 2,3 miliardy eur (v tehdejším kurzu 62,7 miliardy Kč).

Mezi dohodami z března 2016 byly například investice CEFC (týkaly se skupiny J&T, firmy ŽĎAS nebo agentury Invia), ale i podnikání Škody Auto v Číně nebo memorandum o porozumění mezi českým výrobcem Aircraft Industries a vedením Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang o prodeji 20 letadel L-410 za 111 milionů eur (2,9 miliardy Kč) do roku 2020, které počítalo i s výrobou strojů v Číně. Uzavřena byla také rámcová dohoda o spolupráci mezi Čínskou rozvojovou bankou a Českou exportní bankou.

Témata:  Čína investice ekonomika Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy