Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madetě začínají horší časy. Je bez dodávek 200 tisíc litrů mléka denně

Mléko, ilustrační fotografie
Mléko, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Největší česká mlékárna Madeta je od dneška bez dodávek 200.000 litrů mléka denně od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které dalo kvůli vyšší výkupní ceně přednost mlékárně v Německu. Pokud Madeta za chybějící dodávku nesežene mléko, bude muset podle ředitele Milana Teplého snížit výrobu trvanlivého mléka a omezit sušení mléka. Pro firmu to může znamenat roční propad tržeb až miliardu korun.

Jihočeská mlékárna denně zpracuje 950.000 litrů mléka, dvě třetiny z toho byly původně od družstva JIH. Zhruba 430.000 litrů mléka denně bude Madeta dál dostávat od družstva JIH. Zmíněných 200.000 litrů ale nově směřuje místo Madety do mlékárny Goldsteig v Chamu.

Podle předsedy představenstva JIH Karla Bednáře byla hlavním důvodem změny odběratele cena, která je v Německu dlouhodobě vyšší. Podle ředitele Madety ale důvod nebyl cenový, za loňský rok družstvo podle něj dostávalo za mléko od jihočeské mlékárny nejvyšší cenu v republice. Madeta družstvu nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr.

Madeta má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově a zaměstnává 1500 lidí. Má 220 dodavatelů mléka.

V roce 2016 měla Madeta konsolidovaný zisk po zdanění 371,2 milionu korun. Výsledky za léta 2017 a 2018 zatím nezveřejnila.

Témata:  mléko ekonomika České Budějovice Madeta

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy