Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodloužený víkend klepe na dveře. Budou o svátcích otevřené obchody?

Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Nadcházející prodloužený víkend, kdy proběhnou hned dva státní svátky, opětovně vyvolává otázku, zda obchody budou mít v tuto dobu otevřeno či ne. Jak to je ve skutečnosti?

V roce 2016 byl zaveden zákon, podle kterého musí mít obchody nad 200 metrů čtverečních během dnů vybraných státních svátků zavřeno. Týká se to tak především velkých nákupních středisek.

Otevřené mohou zůstat obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Lidé však neví, které tyto svátky jsou. Stává se jim tak, že ve vybraný svátek přijdou do obchodu, aby ke svému překvapení zjistili, že není otevřen, ačkoliv si mysleli, že bude.

Nadcházející státní svátky, páteční svátek příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5.7) a sobotní svátek upálení Jana Husa (6.7), patří mezi ty, kdy obchody mohou – ale není to zákonná povinnost – mít otevřeno. Lidé se tak pouze musí přizpůsobit víkendové otevírací době.

Mezi další takové svátky patří Velký pátek, 1. květen (Svátek práce), a 17. listopad (Den boje za svobodu). Otevřeno může být i Štědrý den 24. prosince, tam je však lhůta omezena do 12 hodin odpoledne.

Mezi svátky, kdy obchody musí mít ze zákona zavřeno, patří 25. a 26. prosince, 1. ledna (Nový rok a zároveň Den obnovení samostatného českého státu), Velikonoční pondělí, 8. května (Den vítězství), 28. září (Den české státnosti) a 28. října (Den vzniku samostatného českého státu).  

V případě porušení zákazu prodeje hrozí pokuta až do výše 1 milionu korun. Pokud jde o opakované porušení, mohou dostat pokutu až 5 milionů korun. Ve výši pokut vede český e-shop Alza.

Témata:  státní svátek obchody Cyril a Metoděj

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy