Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena vepřového strmě roste. Češi si budou muset utáhnout opasky

Maso na českých pultech, ilustrační fotografie
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vepřové maso je v tuzemsku tradičně nejoblíbenější. Nejen díky tradiční kuchyni vepřového se zelím a knedlíkem, ale i díky velkým domácím chovům. Cena masa však v posledních měsících stoupla.

Za vepřové maso si zákazníci oproti jarním cenám připlatí více v některých případech až o desítky procent. S domácími poměry však ceny příliš nesouvisí.

Důvodem znatelného nárůstu cen je velká poptávka po vepřovém mase z Evropy v Číně, kde je maso rovněž velmi populární a poptávané.

Důvodem nedostatku v Číně je epidemie afrického moru prasat. Kvůli němu vybili v Číně už více než milion a čtvrt kusů vepřů. Problémy s nemocí mají i chovy v Polsku nebo Maďarsku.

Situace tak zvedá ceny masa a na tu jsou čeští konzumenti hakliví. Ceny masa v řeznictvích už stoupají a brzy se promítnou i do cen uzenin.

Státní veterinární správa varuje před nákupem vepřového masa že zemi, kde se problémy s africkým mořem prasat potýkají. Cena vepřového masa se tak i nadále bude nejspíš zvyšovat a měli by jsme se připravit na ceny kolem 160 korun za kilogram, což je přibližně o 35 korun více než na jaře.

Témata:  vepřové maso maso zemědělci zdražování

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy