Vepřové maso je v tuzemsku tradičně nejoblíbenější. Nejen díky tradiční kuchyni vepřového se zelím a knedlíkem, ale i díky velkým domácím chovům. Cena masa však v posledních měsících stoupla.
Za vepřové maso si zákazníci oproti jarním cenám připlatí více v některých případech až o desítky procent. S domácími poměry však ceny příliš nesouvisí.
Důvodem znatelného nárůstu cen je velká poptávka po vepřovém mase z Evropy v Číně, kde je maso rovněž velmi populární a poptávané.
Důvodem nedostatku v Číně je epidemie afrického moru prasat. Kvůli němu vybili v Číně už více než milion a čtvrt kusů vepřů. Problémy s nemocí mají i chovy v Polsku nebo Maďarsku.
Situace tak zvedá ceny masa a na tu jsou čeští konzumenti hakliví. Ceny masa v řeznictvích už stoupají a brzy se promítnou i do cen uzenin.
Státní veterinární správa varuje před nákupem vepřového masa že zemi, kde se problémy s africkým mořem prasat potýkají. Cena vepřového masa se tak i nadále bude nejspíš zvyšovat a měli by jsme se připravit na ceny kolem 160 korun za kilogram, což je přibližně o 35 korun více než na jaře.
Témata: vepřové maso, maso, zemědělci, zdražování
Související
22. února 2023 15:45
28. března 2022 12:22
15. prosince 2018 20:12
27. září 2018 22:16
26. září 2018 14:03
30. července 2018 22:10