Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme mít díky brexitu EURO? Juncker by rád rozšířil eurozónu

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - V Bruselu se po brexitu rodí plán, aby se rozšířila eurozóna a eurem se do budoucna platilo v celé Evropské unii. Evropa mnoha měn by tak měla skončit, navrhuje šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

S odvoláním na zdroje z Junckerova okolí to dnes napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Komise podle něj chce nejen co nejrychleji začít jednat o vystoupení Británie z EU, ale také rychle postoupit v rozšíření a prohloubení měnové unie.

Evropská komise podle FAZ také počítá s tím, že eurokomisař Valdis Dombrovskis, který na postu komisaře pro finanční stabilitu, služby a kapitálovou unii nahradil Brita Jonathana Hilla, v pozici zůstane dlouhodobě. Nástupce Hilla, který rezignoval kvůli brexitu, by pak měl dostat zcela nevýznamný post.

K přijetí eura se zavázalo i Česko, zatím ale i kvůli rozdílným názorům ve vládě nestanovilo žádný konkrétní termín.

Německá média zaznamenala vyjádření českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, že Junckera v současné době nevidí jako muže na svém místě. Například server deníku Die Welt píše o silné kritice ze strany šéfa české diplomacie.

Témata:  EU eurozóna EUR (euro)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy