Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurz koruny k EURU zůstává. Intervence ČNB pokračují

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnes zasedla Bankovní rada České národní banky. Její členové se dohodli, že bude pokračovat režim devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Úrokové sazby byly ponechány na historických minimech.

Na počátku května bankovní rada ČNB uvedla, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. V souvislosti s brexitem ekonomové upozornili, že vystoupení Británie z EU může způsobit posunutí konce režimu devizových intervencí nejméně do konce roku 2017.

Dnešní zasedání bylo poslední, kterého se zúčastnil guvernér Miroslav Singer. Dnes mu končí druhý šestiletý mandát, ve funkci jej od pátku nahradí současný člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 Kč/EUR". Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 Kč za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

"Pro někoho mohly být bezprostřední důsledky oslabení koruny nepříznivé, a to zejména v krátkém období. Firmám zdražily nakupované suroviny, materiály a polotovary ze zahraničí, zdražily i dovážené zboží a energie pro domácnosti. Tento nepříjemný a bohužel nezbytný negativní průvodní efekt oslabení kurzu byl však pouze krátkodobý a postupně začaly převažovat pozitivní vlivy. Je to podobné jako v medicíně, kde je také někdy potřeba ordinovat lék, který má krátkodobě negativní vedlejší účinky, ale v delším období vede k vyléčení pacienta a obnovení jeho dobré kondice. Oslabení měnového kurzu k hladině 27 Kč za euro vedlo k vyšším cenám věcí z dovozu, což podpořilo poptávku po zboží domácího původu," vysvětluje ČNB na svém webu a dodává:

"Současně se ukázalo, že se nevyplatí čekat na další pokles cen a řada lidí začala méně spořit a více utrácet. Českým firmám tak postupně vzrůstá odbyt, najímají více lidí a lépe své zaměstnance platí. Vyšší příjmy a spotřeba domácností stejně jako zisky a investice podniků znamenají vyšší daňový výnos pro veřejné rozpočty. Hlavní přínos pro občany je ve větší jistotě udržení či nalezení nového zaměstnání. Důležité sdělení spotřebitelům bylo, že nemělo nadále smysl odkládat spotřebu v naději na trvale se snižující ceny."

Témata:  ČNB CZK (česká koruna) ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy