Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Británie daňovým rájem? Ministr financí chystá razantní změny v daních

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr financí George Osborne chce po brexitu zabránit masivnímu odchodu investorů z Británie, plánuje proti snížit daň z příjmu právnických osob ze současných 20 procent na méně než 15 procent.

K termínu snížení daně se Osborne nevyjádřil. Pokud by záměr uskutečnil, měla by Británie nejnižší sazbu firemní daně ze všech velkých světových ekonomik, podotýká list Financial Times (FT).

Tak prudké snížení daně z příjmu právnických osob by ale mohlo vyvolat nevoli ministrů financí ostatních zemí Evropské unie, kteří mají obavy ze soupeření o co nejnižší sazby. Pro srovnání, snížením firemní daně na méně než 15 procent by se Británie přiblížila Irsku, kde platí podniková daň ve výši 12,5 procenta. Snížení daně by vzhledem k nedávným rozporům kolem daňových dohod dojednaných s velkými nadnárodními společnostmi mohlo rozhněvat i voliče.

Osborne před referendem hrozil, že v rámci krizového rozpočtu po případném vítězství brexitu ve všelidovém hlasování bude nutné přistoupit ke zvýšení daní nebo k výdajovým škrtům. Nyní nasazuje opatrnější tón a čeká na oficiální prognózy, poznamenává FT. Případná nová opatření by mohl oznámit na podzim v rámci tradiční rozpočtové zprávy, kterou dvakrát do roka představuje v britském parlamentu.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se podle agentury Reuters domnívá, že Británie se po odchodu z EU asi nebude snažit lákat mezinárodní investory tím, že se stane daňovým rájem.

Témata:  Velká Británie George Osborne ekonomika

Aktuálně se děje

19. května 2024 16:41

ANO by vyhrálo parlamentní volby, volila by ho téměř třetina lidí

Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.