Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská vláda kvůli brexitu ušetří na úvěrech

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Dnešní aukce nových britských státních dluhopisů se setkala s nejsilnějším zájmem investorů za tři a půl roku. Vláda v Londýně díky tomu podstatně ušetří, protože za desetiletý úvěr 2,25 miliardy liber (71 miliard Kč) zaplatí téměř polovinu toho, co zaplatila před pouhými dvěma měsíci.

Díky přesunu investorů k bezpečným státním dluhopisům po referendu o odchodu Británie z Evropské unie klesají vládní náklady na nové úvěry řadě vyspělých zemí a Británie není v tomto ohledu výjimkou.

Poptávka investorů po emisi desetiletého "giltu", jak se britským státním dluhopisům říká, překročila nabídku 2,33krát, uvedl vládní úřad pro správu státního dluhu. Na předešlé aukci téhož dluhu na počátku května tento poměr činil 1,79. Dnešní výsledek aukce byl z hlediska poměru poptávky k nabídce nejvyšší od ledna 2013.

Dluhopis se prodal s výnosem 0,912 procenta. Přede dvěma měsíci výnos v aukci stejného bondu dosáhl 1,656 procenta.

Témata:  Velká Británie Brexit úvěry

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.