Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a Čína se dohodly na pracovní skupině kvůli oceli

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Peking - Evropská unie a Čína se dohodly na vytvoření pracovní skupiny, která bude sledovat a prověřovat údaje o čínském vývozu a dovozu oceli.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v závěru dvoudenního summitu EU-čína prohlásil, že skupina zjistí, zda rozhodnutí přijatá čínskou vládou je možné "skutečně ověřit".

"Chceme kontrolovat čísla," uvedl Juncker podle webu euobserver.com. Šéf unijní exekutivy podle agentury AP rovněž řekl, že existuje jasné pojítko mezi nadměrnými kapacitami v čínské výrobě oceli a přidělením statusu tržní ekonomiky Číně.

Evropská komise musí o přidělení tohoto statusu rozhodnout do prosince. Jeho udělení by omezilo pravomoci EU na uvalení cel na příliš levný dovoz z Číny a mohlo by vést ke zvýšení čínského dovozu.

Témata:  EU Čína

Aktuálně se děje

13. května 2024 21:53

V Indonésii havaroval autobus se studenty. Nejméně 11 mrtvých

Tragická nehoda autobusu se o víkendu stala v Indonésii. Havaroval totiž autobus se středoškoláky, kteří právě úspěšně zakončili studium. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky dalších skončily v péči zdravotníků. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.