Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůbec mu nevěřím, tohle ne, to je špatně! Turci promluvili o vojenském převratu

Turečtí vojáci blokují Bosporský most v Istanbulu (16.7.2016).
Turečtí vojáci blokují Bosporský most v Istanbulu (16.7.2016).
Foto: ČTK/Profimedia

Ankara – Již více než týden uplynul od tureckého pokusu o vojenský převrat, který sice skončil neúspěchem, ale odstartoval také sérii zatýkání a propouštění, v zemi také platí výjimečný stav. Za jeho kroky Západ tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana opakovaně kritizoval, americký server CNN nyní ale přináší pohled běžných Turků.

Výjimečný stav v Turecku

„Výjimečný stav znamená vládu armády a to znamenal i převrat, tak jaký je rozdíl? Nevím, kdo za převratem stál. Chtělo by se mi věřit, že to byl Fethullah (Gülen), protože tu bylo tolik mrtvých a zraněných. Ale pak vidíte, jak desítky tisíc vládních pracovníků přichází o práci," uvedl například Yilmaz, 51letý řidič taxi.

Ohledně výjimečného stavu má své pochybnosti i sedmdesátnice Nuran, která vlastní knihkupectví v Istanbulu. Bojí se, že nyní budou schváleny zákony, které pak půjde odvolat jen velmi těžce. Obává se i o svůj podnik a prezidentu Erdoganovi dle svých slov nevěří.

„Ti, kteří nám tohle udělali, na to neměli právo. Ale Turecko je s pomocí boží dovede ke spravedlnosti. Výjimečný stav mi starosti nedělá. Tohle byl puč proti celému Turecku. Donutíme je za jejich činy zaplatit. Převrat můj každodenní život neovlivní," okomentoval situaci Ridvan, 26letý kuchař.

Zvládl Erdogan situaci?

To, že situaci Erdogan zvládl dobře, si myslí i 22letá Damla. Nebojí se ani výjimečného stavu, ale i tak je podle ní situace v Turecku špatná. „Kdysi jsme mohli nechat děti hrát si na ulici, aniž bychom o ně měli strach," vzpomíná a dodává, že kdyby na to měla peníze, ze země by se odstěhovala.

„Dělá mi to starosti, protože svobody lidí budou omezeny. Jsem smutný, protože jde o omezení společnosti. Ale nemyslím si, že vláda tuto moc zneužije. Ještě nevím, kdo za tím stál. Chci vidět důkazy. Samozřejmě, že mě to psychologicky ovlivnilo. Není to normální způsob života, ale zatím o moc nejde. Myslím, že prezident situaci zvládl chytře. Ukázal se navzdory nebezpečí, které mu hrozilo. Ale uspěl. Bojím se o budoucnost této země. Chci, aby ti, kteří za pučem stáli, zaplatili, i kdyby to znamenalo smrt," myslí si Ali, 70letý učitel.

Erdoganovi ale nevěří 42letá Betul, která se domnívá, že cílem tureckého prezidenta je zejména jeho osobní zisk. „Ráno jsem od Erdogana dostala SMS zprávu, ve které stálo ‚prosím jděte do ulic', což mě vyděsilo ještě více. Nemyslím si, že by prezident měl lidem říkat, aby šli do ulic. Není to prostě správné. Erdoganovi nevěřím. Myslím, že jeho plány jsou čistě osobní a nemají s touto zemí nic společného," varuje.

Jakou roli sehrál Gülen?

Mezi Turky se často objevuje názor, že za pučem zřejmě stojí Gethullah Gülen, duchovní, který žije ve Spojených státech a kterého z puče obvinil i Erdogan. Požaduje nyní jeho vydání do Turecka, to by ale mohlo být problematické. Spojené státy jsou pak podle názoru Turků buď komplicem, který jej ukrývá, nebo byly do puče přímo zapojeny. „Až USA vydá Gülena Turecku, pak budeme vědět, že Američané jsou našimi přáteli," uvedla Serap, 44letá žena v domácnosti.

„Myslím, že za pučem stály zahraniční mocnosti. Pokusily se do země vpadnout skrze Fethullaha Gülena, ale selhali. Turecko má zářnou budoucnost. I přes všechnu neupřímnost Turecko vstoupilo do nového věku. Turecko nezajímá NATO ani EU. My sami máme velkou moc," tvrdí 38letý Erdem, který pracuje v soukromém sektoru.

Přesný opak si ale myslí 37letý Tolga, profesionální bavič a klaun, který si posteskl: „Cítím se strašně. Jde o hru, kterou hrají ti, kteří mají moc. Mé zemi vyjadřuji soustrast. Už tak jsme byli ve strašné situaci a teď je to ještě horší. ... Tohle je můj 20. rok jako bavič. Když jsem začínal, na ulici jsme chodili s radostí, ale teď je tu neustálé prohledávání a obtěžování. Rádi bychom v této hrozné situaci lidi bavili, ale vláda nám to nedovolí. Kdyby si jen všichni namísto nenávisti dávali květiny."

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy