Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi dětmi se šíří závažný problém: Třetina prvňáčků má kvůli obuvi deformovaná chodidla

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - Třetina prvňáčků má deformovaná chodidla, trápí je například ploché nohy nebo vybočené malíčky. Příčinou je většinou nekvalitní a nevhodná obuv.

ČTK to řekla primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová. Podle ní mnoho rodičů výběr správného dětského obutí podceňuje a nedbá na prevenci.

"Vedle bolestivosti to může mít za následek i trvalé změny nohou a páteře, které si mohou vyžádat, obvykle až v dospělosti, i operační řešení," uvedla lékařka se specializací na problémy pohybového aparátu.

Rodičům radí, aby při stížnostech potomka na bolest nohou se přesvědčili, zda není příčina v obuvi, která nemusí správně držet dětskou nohu, má špatnou velikost či je vyrobena z nevhodného materiálu.

"Zkuste si nejdřív dětskou nožičku prohlédnout. Všímejte si hlavně tvaru a symetrie plosky nohy. Zdravé chodidlo je obloukovitě vyklenuté, bez deformit prstů, otlaků, mozolů či jiných výrůstků," popsala. Pokud si rodiče nejsou jisti, měli by vyhledat odborného lékaře, který dítě vyšetří, ukáže vhodné cviky pro zdravé nohy, případně navrhne rehabilitaci.

Témata:  obuv děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy