reklama

Podle údajů ze srážkoměru, který má radnice nainstalovaný na budově Městského úřadu, spadlo v noci na neděli 50 mm srážek za čtyři hodiny. Centrum města, které leží pod kopem, tak spláchly přívalové deště a voda valící se dolů z kopce.

Déšť přeměnil ulice města v řeku. Nejvíce utrpělo náměstí Míru a ulice Puchmayerova, kde voda vymlela dlažbu. U kostela v centru města dokonce voda podemlela a zbourala zídku. Část centra jihočeského města tak musí být pro dopravu uzavřena.

Přívalové deště zaplavily a poškodily také letní plovárnu. Voda zaplavila bazén a strojovnu. Provozovatel předpokládá, že bude muset zůstat minimálně týden uzavřena. Majitelům vyplavených domů nabízí městský úřad zapůjčení vysoušečů.

Škodu v řádech milionů korun způsobil přívalový déšť v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku. Poničil náměstí, plovárnu a kulturní dům, informovala Česká televize. Starosta města Milan Šnorek ČTK řekl, že škody v porovnání s povodní v roce 2013, kdy Jihočeský kraj zaplavily rozvodněné řeky, jsou momentálně výrazně vyšší.

"V průběhu mezi půlnocí a 1:00 tu spadlo přibližně 60 milimetrů srážek. Byl to lokální jev, protože v okolních městech prakticky neřešili žádný takový problém. U nás se proudící voda hrnula z výše položených míst do centra a poničila kanalizaci, na některých místech i komunikaci. Zdevastovaná je část náměstí a spadla také část opěrné zdi pod kostelem svatého Jakuba," uvedl Šnorek.

Vedení města proto dnes ráno svolalo krizový štáb. Obávalo se toho, že by v případě dalších srážek mohly škody ještě narůstat, což se ale nestalo. "Část poškozené stěny u kostela jsme dopoledne strhli," řekl starosta. Dodal, že přívalový déšť dále poškodil technologii plaveckého bazénu, voda vnikla i do kulturního domu Sokolovna a zaplavila sklepy zhruba šesti desítek domů, řekl Šnorek.