reklama

V nejbližší době odejde i z poslaneckého klubu ANO, ale poslanecký mandát si chce ponechat. Šéf hnutí Andrej Babiš v pátek uvedl, že odchod Zelienkové očekával, podle něj se ANO s poslankyní rozešlo především v otázce migrace.

Kvůli Čapímu hnízdu kritizovala Zelienková Babiše již dříve. Na facebooku dnes napsala, že Babiš provedl řadu právních a účetních operací, aby se zmocnil peněz určených pro malé a střední firmy. Připravil tak prý o ně podnikatele, kteří je opravdu potřebovali. "Jeho heslu ´nelžu a nekradu´ už nemohu věřit," uvedla Zelienková.

Při vnitrostranické diskusi od svých kolegů cítila stále rostoucí dehonestaci, pokud měla rozdílný názor. Diskusi údajně postupně nahrazovalo okřikování, někdy i ponižování a urážky. "Podle mě se tím zcela degradoval samotný princip parlamentarismu, která předpokládá svobodnou výměnu názorů a argumentů," podotkla.

Zelienková už v dubnu opustila berounské zastupitelstvo, když změnila trvalé bydliště a přestala být obyvatelkou města. Poslankyně si předtím v médiích stěžovala na to, že ji vedení hnutí nepodpořilo a nechalo vyjednávání o berounské koalici na krajském a oblastním předsednictvu.

Po její rezignaci na post předsedkyně oblasti prý začalo nové vedení s politikou, kterou Zelienková považuje za "brutální" porušování všech psaných i nepsaných pravidel hnutí. "Jsem přesvědčena, že lidé z vedení oblasti zakládali místní organizace v rozporu se stanovami, vyráběli falešné zápisy, schvalovali kandidátky bez svolání sněmů, účelově si měnili bydliště v naději na získání pozic v zastupitelstvech. Zcela nelegitimně mě obcházeli v komunální politice a snažili vyloučit z povolebních vyjednávání," napsala.