Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíme se naučit žít v nejistotě a ohrožení. Analytik otevřeně o špatné situaci v Evropě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Evropu zasáhla páteční střelba v Mnichově, při které zemřelo deset lidí včetně útočníka. Ač nejde o teroristický útok, je prý potřeba naučit se žít v nejistotě a ohrožení

"Teroristický útok v Mnichově je zjevně čin zoufalce. Tento jev vidíme v Evropě stále častěji. Jsou to lidé, kteří své mindráky, komplexy, deviace či šílenství povyšují na ideologii a zaštiťují se vyšším principem absurdní služby vlastní zvrácené představě víry," upozornil předseda Iniciativy pro evropské hodnoty Petr Kolář.

Podotkl, že kdyby nenacházeli podobně nemocní lidé oporu ve zvrácenosti Islámského státu, jehož sympatizanti trpí podobným syndromem nedoceněnosti, a jejich diagnóza se v mnohém shoduje, šlo by pouze o akt vyšinutého blázna.

"Díky našemu strachu nachází tito jedinci oporu a ospravedlnění svých zvráceností. Konají tak s vidinou, že jejich jindy naprosto nezajímavá existence bude oslavována, že z nich budou mučedníci, jejich fotografie oběhne svět a z okraje společnosti se dostanou do povědomí každé domácnosti," dodal.

"Musíme se naučit žít v ohrožení a nehroutit se ze ztráty jistot, které jsme stejně nikdy neměli. Nejistota patří ke svobodě, stejně jako zodpovědnost. Ztráta nejistoty je ztrátou lidství," radí analytik s tím, že díky nejistotě nezakrníme a nezdegenerujeme.

"Nesmíme se ale nejistoty bát a nechat se svým strachem paralyzovat. Hodnotové základy naší civilizace, na kterých je postavena, jsou velmi solidní. Nesmíme je sami podkopat svou leností, hloupostí a ignorancí. Není důvod k panice, je čas se probrat," dodal.

Témata:  terorismus střelba v Mnichově

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy