Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie vydá do Česka stíhaného podnikatele Savova

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Británie vydá do Česka podnikatele Františka Savova stíhaného v souvislosti s krácením daní a legalizací výnosů z trestné činnosti.

Informaci ČTK dnes potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Podle ní je rozhodnutí pravděpodobně pravomocné, ohledně dalšího postupu vydávacího státu odkázala na britskou stranu. Vyjádření podnikatele ČTK shání.

"Obdrželi jsme rozhodnutí britské strany o vydání. Domníváme se, že je pravomocné," sdělila Zenklová bez dalších podrobností.

O tom, že Savov má být vydán do ČR, rozhodl nepravomocně počátkem loňského července soud v Londýně. Savov, který své obvinění odmítá, se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance.

V případu Octavian je obviněno 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Část úkonů trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta.

Čtyřiačtyřicetiletý Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý. V minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen o tom, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v realitách a letecké dopravě.

 

Témata:  František Savov Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy