Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expert varuje před Zemanovým nápadem se zbraněmi. Hrozí ještě větší masakr

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman tvrdí, že páteční masakr v Mnichově ho donutil změnit názor na zbraně. Podle něj by občané měli mít právo je vlastnit. to ale prý není dobrý nápad.

Prezident Miloš Zeman páteční útok v Mnichově ostře odsoudil. Podle něj šlo o teroristický čin a masakr v Německu ho opět utvrdil v názoru, že lidé by měli mít právo vlastnit zbraň. "Mimo jiné zastávám názor, že občané by měli mít právo se ozbrojovat, aby i vlastní aktivitou proti těmto teroristům zasáhli," myslí si český prezident.

S jeho podporou držení zbraní souhlasí někteří politici. "Ve chvíli, kdy budou mít možnost mít legálně drženou zbraň, v tu chvíli budou moci zastavit útočníka. Určitě s tím souhlasím," podpořil jej Marek Černoch z hnutí Úsvit.

Bývalý policista a dnes poslanec za hnutí ANO Bronislav Schwarz by ale větší množství zbraní mezi lidmi určitě nepodpořil. Podle něj by se tím jen zvýšilo nebezpečí nechtěné tragédie.

Bezpečnostní analytik Jan Schneider ale tuto vizi označil za dětinskou. "V této situaci, kdy nesporně i ochranka v tom podniku i policisté měli dost co dělat, aby se zorientovali, jak to je, tak představte si, že někdo z ozbrojených občanů, který se chce bránit, vytáhne zbraň. Jak se budou tvářit ti ostatní občané, kteří se také chtějí bránit a kteří také mají zbraň. V takovéto nepřehledné situaci se domnívám, že by mohlo dojít k příšernému masakru," řekl Schneider Českému rozhlasu.

"Ono to zní chlapácky, ale to je asi tak všechno. Já myslím, že je to velice nerozumné. Ti lidé nemohou mít dostatečný výcvik, nemohou si udržovat tu kondici, nemají taktické znalosti, nemají dostatek informací. A když se toto - a to myslím, že jsme byli docela dobře infromováni - rozeběhne mezi lidmi, takové informace, že jsou tři ti pachatelé, tak ti lidé by se tam prostě asi postříleli," dodal.

Témata:  Miloš Zeman zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy