Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci, uprchlíci, uprchlíci. Problém je přitom úplně jinde, varuje publicista

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Německo zažívá vlnu útoků a ministr vnitra Joachim Herrmann řekl, že je nutné posílit kontrolu nad tím, kdo žije v Německu. Novinář Jaroslav Šonka ale varuje před tím, že ne za všemi útoky stojí migranti.

"Já bych slovo migrant v tomto případě vůbec do úst nevzal, to se v Německu nepoužívá. Je to tak, že mezi všemi lidmi existuje určité procento deviantů a zajímavé je, že v tom zpravodajství ten první člověk v Mnichově vyjadřoval svůj obdiv k Breivikovi – a to nebyl žádný migrant, byl to čistý árijec a Nor. Čili analyzovat tyto věci, k tomu je potřeba mít vhled do detailů a ty detaily jsou pro Němce takové, že oni mají s tím milionem uprchlíků značné zkušenosti," řekl Rozhlasu Jaroslav Šonka.

"10 % podporovatelů AfD bude mít pěnu u huby a budou nadávat na uprchlíky, ale ten problém je v něčem jiném. Němci, kteří vyvinuli společenské úsilí a mají přímou zkušenost s uprchlíky, ví, že procento těch, kteří vraždí, tak je v každé společnosti stejné. Poslední pachatel byl dvakrát zachraňován při pokusu o sebevraždu. Je potřeba reagovat věcně a myslím si, že to většinové nemůže tu náladu v Německu nalomit a přefouknout ji takovým směrem, jak jsme zvyklí v Praze," dodal.

S uprchlíky je podle něj třeba specificky jednat, ale pokud máme tři pachatele a milion uprchlíků, tak je to statisticky nevýznamné číslo. "Destabilizace společnosti je úmyslem pachatelů i jejich podporovatelů. To ale znamená, že je potřeba vše analyzovat a cíleně s tím zacházet, ne se řídit náladami společnosti," varuje.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy