reklama

Marešová byla dnes pravomocně zproštěna viny. Pozůstalí po zemřelých pacientech mohou zkusit uplatnit své nároky na odškodnění ještě v občanskoprávním řízení.

"Filozofie řízení, jak ho prováděl krajský soud, je nám velice blízká. V podstatě se vším, co uvádí v napadeném rozsudku, se můžeme ztotožnit," zdůvodnil dnešní rozhodnutí předseda senátu Michal Hodoušek.

"Ani není vůbec jisté, jestli se takové případy staly. Je to celkem jednoznačné a zprošťující rozsudek byl zcela na místě," podotkl k prvním pěti úmrtím. U poslední zemřelé pacientky, po jejíž smrti byla Marešová zadržena, pak experti jednoznačně neurčili příčinu skonu.

Obžaloba tvrdila, že Marešová zabíjela v letech 2010 až 2014 nemocné z jednotky intenzivní péče draslíkem, aby si ulehčila práci. Státní zástupce pro ni v hlavním líčení před ústeckým krajským soudem požadoval doživotní trest vězení, nyní státní zastupitelství usilovalo o vrácení kauzy k novému projednání a doplnění dokazování.

Žalobce se původně opíral o posudek dvou znalců, jejichž závěry ale odmítli zpracovatelé revizního posudku z olomoucké fakultní nemocnice. Podle nich se tvrzení o otravě draslíkem nepotvrdilo a úmrtí pacientů byla očekávatelná. Krajský soud následně Marešovou letos v lednu nepravomocně zprostil viny kvůli nedostatku důkazů, toto rozhodnutí nyní potvrdil odvolací senát.