Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úsvit chce novelu, která znemožní omezovat svobodu slova a tisku

Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Opoziční Hnutí Úsvit - Národní koalice chce vložit do ústavy nové ustanovení, které by Parlamentu znemožnilo vydávat zákony omezující svobodu slova nebo tisku.

Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali představitelé hnutí. Podle nich půjde o novelu zaručující absolutní svobodu projevu. Svůj návrh předložili ve Sněmovně do legislativního procesu.

Připomněli, že obdobný dodatek obsahuje i ústava USA. Úsvit navrhuje ustanovení "Parlament nevydá zákon omezující svobodu slova nebo tisku", které má nahradit znění nynějšího článku 17.

Ten říká, že svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobodu druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.

"Pojem neomezená svoboda projevu ale neznamená, že je možné beztrestně říci úplně cokoli," uvedl předseda poslaneckého klubu Marek Černoch. Dodal, že omezení má být soukromoprávní, a pokud projev způsobí škodu, musí škůdce škodu nahradit.

Témata:  Úsvit - Národní koalice noviny a tisk Ústava České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy