Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda nepodpořila novelu o výuce k evropským kulturním hodnotám

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Vláda nejspíš nepodpoří poslaneckou novelu, která má ve školském zákoně zdůraznit výchovu k evropským kulturním hodnotám.

Proti se postavila ministerstva řízená zástupci ANO, pro jsou úřady vedené lidovci, ministři za ČSSD zvolili neutrální pozici. Takový by měl být i postoj vlády k novele, která je na programu středečního zasedání kabinetu. Vyplývá to z předkládací zprávy na vládním webu.

V současné úpravě by škola měla vést žáky k poznání světových a evropských kulturních hodnot a tradic, tedy pouze k získání informací. Autoři novely v čele s Ninou Novákovou (TOP 09) chtějí, aby u evropských kulturních hodnot škola vedla k jejich pochopení a osvojení. Předloha, pod níž jsou podepsáni také lidovci v čele s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem, navíc výslovně zmiňuje tradice humanismu, které vycházejí z antického a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.

Tato pasáž by podle ministerstva školství mohla být v rozporu se zákazem diskriminace podle Listiny základních práv a svobod, která zaručuje základní práva a svobody všem bez rozdílu.

Vláda ve středu opět projedná znění investiční smlouvy se společností General Electric (GE), která v Česku plánuje stavbu závodu pro vývoj, testování a výrobu turbovrtulových motorů. Šance, že dokument bude schválen, po posledních jednáních ministrů financí a průmyslu vzrostla. Hodnota investice je odhadována na více než 9,5 miliardy korun (350 milionů eur).

GE by se ve smlouvě měla více zavázat, že v Česku bude investici realizovat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který dříve část chystané smlouvy kritizoval, dnes uvedl, že vítá posun směrem k silnějšímu závazku GE Aviation, že v ČR investici realizuje. Garance v dřívějších materiálech předkládaných na jednání vlády podle něj nebyly dostatečné.

Vláda také probere opatření při vyhlašování stupňů před terorismem. Při vyhlášení třetího stupně ohrožení před terorismem mohou policisty kromě vojáků posílit také celníci či vězeňská služba. Pohotovost mohou mít také další složky integrovaného záchranného systému či zdravotnická zařízení. Vyplývá to ze souboru základních opatření, které souvisejí s vyhlašování stupňů ohrožení. O materiálu, který má ČTK k dispozici, bude ve středu diskutovat vláda.

Česká vláda zavedla čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem letos v lednu. Zavedení stupňů bezpečnosti bylo reakcí na loňské teroristické útoky v Paříži. Nyní vnitro na vládu přinese "návod", jak mohou vypadat opatření při vyhlašování jednotlivých stupňů.

Vláda asi na popud ministerstva financí rovněž odmítne poslaneckou novelu, podle níž by se prodejci na farmářských trzích nemuseli povinně zapojit do systému elektronické evidence tržeb (EET). Vyplývá to z předkládací zprávy na vládním webu. Novelu předložil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) spolu se stranickým kolegou Jaroslavem Klaškou.

Jurečka potřebnost novely zdůvodnil tím, že pokud by se EET vztahovala na prodej na farmářských trzích, pro řadu drobných farmářů to bude likvidační. "Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit, pak se ale stanou nekonkurenceschopní," uvedl při předložení novely Jurečka.

Témata:  Česká republika vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy