Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do letošních senátních voleb se přihlásilo zhruba sto kandidátů

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Do letošních senátních voleb zatím podle zjištění ČTK předložila přihlášku zhruba stovka kandidátů. Lhůta pro odevzdávání kandidátek končí 2. srpna v 16:00. Volby samotné se uskuteční zkraje prvního říjnového víkendu.

K nejpilnějším patřili v Liberci, kde se nominovalo šest adeptů na senátorské křeslo. Naopak na Kutnohorsku evidovali k dnešnímu dni jen jedinou přihlášku. Další zájemci na to mají ještě týden.

znovuzvolení se letos uchází 19 z 27 senátorů. Patří mezi ně místopředsedové horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých nebo místopředseda ODS Miloš Vystrčil. O mandát naopak nebude usilovat například jeden z nejdéle sloužících senátorů Přemysl Sobotka (ODS).

Mezi senátory by naopak mohli patřit poslanci i členové vlády, jako například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nebo bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková za ANO. Ke kandidátům tohoto vládního hnutí budou patřit rovněž tanečník Vlastimil Harapes nebo žokej Josef Váňa.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy