Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř se chce za každou cenu vrátit do Česka. Co se stalo?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha/JAR - Radovan Krejčíř před 11 lety utekl české policii a prchnul ze země, nyní chce ale rychle zpět. Podle jihoafrických médií dělá vše pro to, aby mohly tamní soudy co nejdříve dokončit všechny jeho procesy a on se mohl vrátit do rodné země.

V České republice byl Krejčíř zatím pravomocně odsouzen k 10 rokům vězení, v jižní Africe má strávit za mřížemi o 25 let delší dobu. Navíc je bez peněz a bez rodiny.

Snad právě proto se pokoušel už několikrát o útěk - bezvýsledně. Jihoafrické média teď na základě zákulisních policejních informací tvrdí, že se Krejčíř rozhodl pro návrat do České republiky.

Aby mohl být ale vydán zpět do rodné země, musely by skončit veškeré soudní procesy v Africe, což si Krejčíř podle všeho velmi dobře uvědomuje. "Čtyři zdroje blízké vyšetřování řekly, že Krejčíř požádal o setkání s vyšetřovateli, aby s nimi prodiskutoval přiznání viny v několika trestních řízeních," informují zahraniční média.

Zda už se jednání uskutečnilo a případně jak dopadlo, o tom zatím všichni mlčí. Krejčíř už ale odstranil jednu překážku bránící jeho přesunu do českého vězení - stáhl svou žádost o azyl, kterou v jihoafrické republice podal hned, když tam přicestoval. Právě žádost o status uprchlíka celé vyjednávání značně zkomplikovala.

České úřady se k vývoji Krejčířova případu nevyjadřují, ale podle tamních médií o jeho vydání stále jednají. Krejčířova rodina se mezitím v Česku pokoušela zabránit exekučnímu prodeji vily, ze které uprchl. U soudu ale prohrála.

Témata:  Radovan Krejčíř

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy