Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečně uprchlíci utíkají k nám, namísto aby bojovali? Dokumentaristka prozradila podrobnosti

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Dokumentaristka Jarmila Štuková do Kurdistánu odjela natočit dokument o lidech, kteří bojují proti Islámskému státu. Vyvrací také představu, že všichni mladí muži uprchli.

"Na frontových liniích jsem viděla mnoho velmi mladých kluků. Předtím třeba studovali, a když byla napadena jejich vesnice nebo oblast, tak se odhodlali sami vzít zbraň. Byť byli předtím pacifisté a nikdy v životě zbraň nedrželi, ale stejně bojovali účinně," řekla Českému rozhlasu Štuková.

"Vemte si, že jste intelektuál. Nejste vůbec stavěný na to držet zbraň a někoho zabít. To je opravdu velmi náročná otázka... A taky si vemte tamní tradiční rodiny. Že uprchne jenom matka s dcerou je pro tamější mužskou populaci nepředstavitelné," dodala.

Tvrdí, že v mnoha oblastech žena vychází jen v doprovodu mužského člena rodiny a dívat se na to jenom tak, že mladý člověk utíká a nebojuje, je příliš jednoduché. 

Dodala,  že kurdské milice mají povětšinou bohatou tradici. "Už jejich dědové nebo otcové působili v Pešmerze. Bylo velmi zajímavé, když mluvili o cti. Že si nedokážou představit, že by nestáli na bojových liniích. Byť na počátku boje proti IS byli příšerně vyzbrojeni jenom kalašnikovy a starými samopaly," vysvětlila.

Témata:  Islámský stát Irák uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy