Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojákům se ruší zdanění výsluh, vláda podpořila poslanecký návrh

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Vláda dnes podpořila návrh poslanců ČSSD a KSČM, kteří chtějí zrušit zdanění výsluh bývalých vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů.

Na svém twitterovém účtu o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Chceme podpořit stabilitu bezpečnostních sborů," uvedl. Poslanecká novela zákona o daních z příjmů, která se týká i odbytného, ruší od příštího roku také zdanění příspěvku na bydlení, kteří dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že pro návrh ruku zvedl velmi ochotně. Rozhodující podle něj bylo stanovisko ministerstva financí a dopady na státní rozpočet.

Státní rozpočet by přišel změnami podle předkladatelů nejvýše o 1,5 miliardy korun ročně. Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela zhruba před pěti lety. Jejím cílem bylo podle tehdejšího ministra financí a nynějšího předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Daň činí 15 procent.

Nynější novela má podle předkladatelů zejména "napravit" nahlížení na výsluhy. Podobně jako příspěvek na bydlení je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku, uvádějí autoři v důvodové zprávě. Změna zákona podle nich také znamená návrat k původní koncepci, kdy se na tyto peníze nahlíželo jako na specifickou sociální dávku.

Témata:  vláda Martin Stropnický Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy