reklama

Institut plánování a rozvoje (IPR), který strategický dokument připravuje, si podle něj dělá absolutně, co chce. IPR ale výtky odmítá.

Podle metropolitního plánu se bude od roku 2020 řídit veškerá výstavba v metropoli. Pochybnosti o jeho obsahu se ozývají nejen z radnic, ale mimo jiné i od úředníků magistrátu, památkářů a historiků.

Obavy nedávno vyjádřila i náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ), která má v gesci územní plánování. Plán podle ní nenastavuje dostatečné mantinely pro výstavbu. Nejčastěji zmiňovaná je plánovaná výšková zástavba města a třeba údajně nedostatečná ochrana parků a zeleně na sídlištích.

"Autoři plánu vůbec nerespektují názory radnic, plán připravuje uzavřený okruh lidí," tvrdí Hlubuček. Obavy má třeba z plánovaného zahušťování města, ale i z nejednoznačného stanovení míst, kde by v budoucnu měly stát školy nebo zdravotnická zařízení. "Metropolitní plán je polotovar, který je třeba dopracovat, ovšem podílet se musejí nejen urbanisté, ale i další odborníci, jako sociologové, a především městské části," doplnil. Plán podle něj nahlíží na Prahu jako na město s jedním centrem, nikoli jako na kraj s 57 městskými částmi, která mají svá vlastní centra.c.