Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výchova k evropským hodnotám neprošla. V novele je sporná pasáž

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes zaujala neutrální stanovisko k poslanecké novele školského zákona, která má za cíl zdůraznit výchovu k evropským kulturním hodnotám. Informoval o tom tiskový odbor úřadu vlády.

 Pod novelou jsou podepsány tři desítky poslanců z klubů TOP 09 a Starostů, ČSSD, ANO, ODS, KDU-ČSL i Úsvitu. Bez ohledu na neutrální stanovisko vlády dostanou předlohu k projednání poslanci.

V současné úpravě by škola měla vést žáky k poznání světových a evropských kulturních hodnot a tradic, tedy pouze k získání informací. Autoři novely chtějí, aby u evropských kulturních hodnot škola vedla k jejich pochopení a osvojení. Předloha navíc výslovně zmiňuje tradice humanismu, které vycházejí z antického a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.

Tato pasáž by podle ministerstva školství mohla být v rozporu se zákazem diskriminace podle Listiny základních práv a svobod, která zaručuje základní práva a svobody všem bez rozdílu. Obecné cíle vzdělávání v nynějším zákoně považuje ministerstvo za "dobře promyšlené a vyvážené".

Témata:  vláda Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy