Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akademici prosí Sobotku, aby zachránil Invalidovnu. Zruší premiér dražbu?

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal dopis od akademiků s výzvou, aby zrušil dražbu historického a památkově chráněného objektu pražské Invalidovny.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) oznámil v červnu, že dlouho nevyužívanou budovu Invalidovny prodá ve veřejné dražbě. Minimální cena je 637,7 milionu korun. Nabídky mohou zájemci posílat do 8. srpna, týž den bude aukce.

"Jsme přesvědčeni, že prodej a následná komerční přestavba Invalidovny by byla neodčinitelnou chybou, která by vážně ohrozila budoucnost jedné z nejcennějších památek svého druhu v Evropě. Nákupní centrum Palladium a další příklady obdobných komerčních přestaveb bohužel až příliš jasně ukazují, jak radikálně a nevratně při nich bývají památky poškozeny," píší teoretici výtvarného umění a architektury z univerzit v Praze, Olomouci a Brně, z Akademie věd a Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

"Invalidovna je pro své mimořádné hodnoty na indikativním seznamu národních kulturních památek, a proto se domnívám, že by měla zůstat v rukou státu. Pokud bude zájem, NPÚ je připraven předložit koncepci využití včetně zpřístupnění veřejnosti a podílet se na její správě." řekla ČTK generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Karlínská Invalidovna byla od svého založení v rukou státu. "Díky příznivým historickým okolnostem se do dnešní doby dochovala v mimořádné autenticitě včetně mnoha unikátních barokních detailů. Na této skutečnosti naštěstí mnoho nezměnily ani povodně, které objekt v roce 2002 zasáhly," upozorňují odborníci.

Invalidovna byla postavena v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Vzorem stavitelům byla podobná budova v Paříži. Plány na výstavbu vypracoval slavný architekt Kilián Ignác Dientzenhofer, jehož sakrální i profánní stavby patří k nejvýznamnějším barokním památkám v Evropě.

V posledních desetiletích budova patřila armádě, své archivy v ní měly Vojenský historický ústav a Národní technické muzeum. Po poničení povodní a po přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný.

Témata:  Bohuslav Sobotka památky Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy