Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté budou chránit hranice v Maďarsku a Makedonii, schválila dnes vláda

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Praha - Vláda dnes schválila vyslání českých policistů do ciziny k ochraně hranice před uprchlíky. Do Maďarska by mělo 40 policistů zamířit v září, nynější mise v Makedonii se prodlouží do 11. září.

Policejní služba v balkánské zemi nyní vypadá tak, že s makedonským policistou vždy hlídkují dva kolegové z Česka. Policisté se pohybují zejména v okolí města Gevgelija ležícího u hranic s Řeckem a zaměřují se na střežení hranice schengenského prostoru. Aktuálně v Makedonii působí třetí skupina policistů.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes na twitteru označil krok kabinetu za pokračování aktivního přístupu k zastavení nelegální migrace.

Od konce loňského roku byli čeští policisté kvůli migrační krizi v zahraničí celkem devětkrát. Kromě Makedonie šlo o Řecko, Slovinsko nebo Maďarsko. V Maďarsku byli zatím jednou v období od konce loňského října. Jejich mise skončila několik dní před Vánocemi. I v této zemi policisté působili ve společných hlídkách.

Témata:  Policie ČR vláda uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy