Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě útočí osamělí vlci. Expert promluvil o jejich cílech

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - V poslední době čelila Evropa teroristickým útokům, které vyvolaly mnoho otázek ohledně bezpečnosti a připravenosti evropských států. Jaký je ale cíl teroristických útoků a jak by se mohla změnit jejich podoba?

Teroristická organizace Islámský stát (IS) chce podle odborníka na extremismus a násilí ve střední Evropě profesora Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně vytvořit silné a stabilní militantní podhoubí v islamistických komunitách v Evropě.

"Útoky jednotlivců jsou podněcovány mediální mašinérií IS, vyvolávají v evropské veřejnosti atmosféru strachu a současně inspirují další a další následovníky, kteří se mohou stát v očích svých souvěrců hrdiny," vysvětlil Miroslav Mareš.

Podle analytika Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany Mgr. Lukáše Dyčky není cílem teroristických útoků způsobit co největší škody a ztráty na životech, ale hlavně medializovat své činy a poslat tak zprávu svým členům a příznivcům. To je také jedním z důvodů, proč jsou zatím terčem evropské země, jako je Německo, Belgie nebo Francie.

Teroristé operují v malých skupinách kvůli utajení a zvýšení efektivity. Menší množství lidí operuje v pozadí a několik dalších útok provádí. Podle Dyčky se množství útoků zvyšuje z několika důvodů, jedním z nich je to, že se IS daří hůře v Sýrii a Iráku a snaží se proto přitáhnout pozornost jiným způsobem. Dalším důvodem je rychlá a masivní medializace teroristických činů v evropských zemích.

Pokud by se vytvořilo skutečně silné hnutí, mohlo by podle Mareše přejít od činů jednotlivců a malých buněk k organizovanějším formám. "Paramilitární islámské skupiny by pak vykonávaly moc na svých šária územích a podnikaly větší teroristické útoky proti západním cílům," popsal Mareš.

Protože zatím "osamělí vlci" a malé buňky útočí tam, kde to znají, tedy v místě jejich bydliště, vidí Mareš riziko v rozrůstání se muslimských komunit s extrémistickými tendencemi. Evropa by podle něj měla na zvyšující se teroristickou hrozbu reagovat několika způsoby, jako je razantnější vyžadování evropských západních liberálních hodnot a výraznější monitoring islámských komunit. Podle Mareše by se také měly zpřísnit tresty za podporu a uskutečňování teroristických aktivit. Situaci by mohlo zlepšit také omezení migrace a důslednější navracení imigrantů do zemí jejich původu.

Významně by také podle Dyčky pomohlo vychovávat společnost, aby vůči útokům nereagovala příliš emotivně. Všem útokům se zabránit nedá a pokud by vyvolávaly méně výrazné emoce a mediální odezvu, byly by pro teroristy méně atraktivní.

Témata:  terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy