Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Bouzov opět vlastnit Řád německých rytířů? Soud rozhodne 22. srpna

Hrad Bouzov
Hrad Bouzov
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Olomouc - U Okresního soudu v Olomouc se dnes projednával spor o Bouzov. Žalobu na Národní památkový ústav (NPÚ), který hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, podal Řád německých rytířů.

Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě žádá vydání hradu, zpět chce hradní komplex i mobiliář. Žalovaná protistrana se ve sporu snaží dokázat, že řád nemá na objekt právo. Památkáři odmítli vydat hrad s odůvodněním, že byl konfiskován na základě Benešových dekretů, a tudíž se na něj tento zákon nevztahuje. Hrad byl konfiskován podle zmíněných dekretů, nikoli však řádu. O majetek přišel řád už krátce po odtržení Sudet od Československa, v říjnu 1938. Z rozhodnutí Adolfa Hitlera byl Německý řád zrušen jako nepřátelský říši a nemovitosti byly zabaveny či převedeny na nové vlastníky.

Členové řádu se snaží mimo jiné před soudem prokázat, že nebyli kolaboranti, ale naopak byli perzekvováni.

"Listiny přicházejí ze všech stran, jednání proto odročíme, dnes tedy rozhodnutí nepadne. U dalšího jednání ale budeme pokračovat tak, aby rozhodnutí padlo," uvedl soudce Vít Jašek. Odročení požadoval i žalobce. Rozhodnutí by mělo padnout 22. srpna.

Soud dnes procházel například dokumenty pocházející z archivu bezpečnostních složek, byly mezi nimi dokumenty z procesů vedených proti sestrám řádu. "Pro podstatu tohoto řízení to nedokládá nic kromě perzekuce, kterou řád prošel. Také to dokládá, že i v 50. letech řád existoval a že proti němu tehdejší Československá republika vedla soudní spor, což vyvrací námitky protistrany, že řád byl zrušen nacistickou říší," uvedl Hofman. Podle právních zástupců NPÚ naopak z důkazů vyplývá, že majetek Německého řádu byl po roce 1945 řádně konfiskován vyhláškou z 19. září 1945.

Témata:  Hrad Bouzov církevní restituce

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy