reklama

Analýza uvádí, že v České republice již dlouhou dobu probíhá politická, ekonomická a mediální dezinformační kampaň. Ta je podle analytiků součástí hybridní války vedené Ruskou federací proti západním demokratickým státům a jejíž intenzita se výrazně zvýšila se začátkem konfliktu na Ukrajině.

"Cílem této kampaně je podrývat demokratické instituce, nabourávat důvěru občanů v tradiční politické strany a mainstreamová média a narušovat naše transatlantické partnerství a legitimitu členství v mezinárodních organizacích, jako je Evropská unie nebo NATO. Zejména obyvatelé České republiky, kteří jsou aktivní na sociálních sítích, ale i ostatní jsou denně vystavováni různé míře pro-kremelského vlivu v podobě rozsáhlé nabídky tzv. alternativních zdrojů informací, které poskytují zaujaté zpravodajství a mnohdy naprosto opouštějí základy seriózní novinářské praxe. Výsledkem jsou často až neuvěřitelné verze domácích i mezinárodních událostí a mnohonásobně překroucená realita, ze které obvykle jako jediný stabilní a racionální aktér vychází Ruská federace v čele s prezidentem Vladimirem Putinem," uvedli analytici.

Vzhledem k čím dál větší vážnosti situace a narůstajícímu počtu webů prezentujících proruský náhled na domácí i mezinárodní scénu se odborníci rozhodli vytvořit seznam "nejrelevantnějších entit" doplněný o charakteristiku jejich obsahu a autorů. Analýza by tak měla posloužit všem, kteří se chtějí na prokremelské scéně zorientovat.

Studie se v úvodu věnuje samotnému slovo dezinformace, které ústy řady odborníků interpretuje jako "informaci, která je záměrně nesprávná", "informací šířenou někým, kdo dezinformuje" nebo "klamnáou informaci, jejíž funkcí je uvést někoho v omyl". Následně analytici rozřadili weby do tří hlavních skupin podle zaměření "podle toho, zda se jedná o rádoby zpravodajský formát, diskuzní formát, případně pokud nepublikují žádný originální obsah."

Celá studie je k nahlédnutí dostupná zde.

Mezi prvním typem zmíněných médií figuruje například portál AC 24. U něj odborníci mimo jiné uvádějí, že "je častým šiřitelem nepravdivých informací, které obvykle vznikají buď publikací nepodložených zpráv, nebo špatným překladem a interpretací článků na seriózních anglicko-jazyčných médiích, mezi něž patří například The Guardian nebo The Independent, ať už se jedná o záměrné překrucování nebo chybu překladatelů. Jako příklad takového počínání lze uvést lživé informování o viru zika, jenž server spojoval s geneticky modifikovanými komáry, kteří jej měli šířit."

Server se podle studie "dopouští velkého množství prohřešků a užívá manipulační techniky, mezi které patří překrucování článků mainstreamových médií, vydávání konspiračních teorií za seriózní zpravodajství a využívání fotografií nebo jiných záznamů s nedostatečnou výpovědní hodnotou pro jejich potvrzení. Případně prezentování vyjádření jedné osoby za názor nebo postoj širší skupiny obyvatel."

Analytici se zaměřili například také na Sputnik, který vychází kromě češtiny v dalších 30 světových jazycích, je jediným portálem, který otevřeně přiznává, že je financován Ruskou federací. "Zpravodajství na stránkách je vysoce selektivní a popisuje mezinárodní dění výhradně z ruského pohledu. Na rozdíl od ostatních webů se ovšem velmi důkladně vyhýbá přímým dezinformacím a pouze vybírá události, které zapadají do kremelského narativu, a proto je vhodné je zveřejnit. Jde tak o přístup tendenční. Příkladem zavádějícího článku může být uvedeno „překroucené" zamyšlení Saxo Bank nad možnými neočekávanými vývoji na světovém trhu na šokující prognózu. Dalším může být článek s názvem „Zrušit euro v hotovosti a umístit pod kůži čip?", podle kterého chce Evropská unie v nejbližší době zrušit oběh peněz v hotovosti a umožnit pouze platbu kreditními kartami. Text se odkazuje na údajná slova bývalého prezidenta Václava Klause, která pro Sputnik komentoval prezident společnosti odborných konzultací "NEOKON" Michail Chazin. Evropská unie nicméně v té době o ničem podobném nejednala," uvádí studie.

Studie se tímto stylem zaměřila na 39 webů, mezi nimiž nechybí ani "nejčtenější web publikující pro-kremelský obsah v České republice", který kromě publikace umožňuje politikům vytvářet si na webu profily. Nechybí samozřejmě ani jeho odnože.