Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

GIBS vytváří speciální útvar se zvláštním zaměřením

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů buduje speciální útvar, který se zaměří na vyšetřování možné trestné činnosti v nejvyšších patrech policie, celní správy či vězeňské služby. Informoval o tom deník Právo.

Vznik nového útvaru deníku potvrdil šéf inspekce Michal Murín. Odmítl, že by šlo pouze o reakci na kauzy Vidkun nebo Beretta. "Tu kritiku jsme samozřejmě vnímali, ale nebyl to hlavní impuls k budování toho útvaru. Sami jsme cítili potřebu lépe rozdělit zaměření našich odborů," řekl Právu Murín.

Nové pracoviště se podle informací deníku bude specializovat na možnou trestnou činnost v centrálních úřadech jednotlivých sborů, tedy v případě policie zejména u představitelů jejího vedení na prezidiu nebo na celostátních útvarech.

Oficiálně pracoviště s názvem Centrum figuruje v organizační struktuře inspekce od května. Deník ale uvádí, že kdy bude fungovat naplno zatím není jasné. "Inspekci totiž do jejího plného provozu chybějí lidi i peníze. V současné době má jednotka do deseti členů a její další podoba se bude odvíjet od výsledků vyjednávání o rozpočtu na příští rok. Inspekce v této souvislosti požaduje na personální posílení svých stavů zhruba 20 miliónů korun," píše.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy