reklama

Lékař upozoňuje, že pokud má člověk deprese, bere mu to chuť dál žít. Útočník se ale na čin připravoval, a to podle lékaře mezi známky deprese nespadá. Pro Českou televizi také uvedl, že muže mohly inspirovat nejrůznější ideologie. stejně tak se ale mohl inspirovat v jiném násilném činu.

Následně lékař na svém osobním videu uvedl, že jsme ve válce: "Děje se to, před čím varovali racionálně uvažující lidé už před nějakou dobou. Jsme v podstatě ve válce. Není to válka klasická s vyznačenými bojovými liniemi. Je to válka, kdy na jedné straně stojí nepřítel, který chce naši zemi poškodit. Chce zničit naše hodnoty, chce změnit naše životy, chce v podstatě zlikvidovat naši kulturu. Na straně druhé stojíme my," tvrdí.

"Bát se rozhodně nemůžeme, my můžeme předvídat co se stane, to už se děje. Lidé v této zemi dobře vědí, co se děje, předvídají. To není strašení, to není xenofobie, předvídají, že hrozí nebezpečí. A pokud to nebezpečí známe, tak není důvod se bát. Protože my můžeme udělat něco, jak tomu nebezpečí čelit," dodal.

"Jednoduše v současnosti nemůžeme dělat víc, než se připravit na zavření našeho prostoru, na kontrolu hranic. Je dobré být připravený. Nemusíme samozřejmě hranice uzavírat v těchto dnech, ale naše země, složky, které to mají na starosti, mají být připraveny a pokud bude nutno, tak hranice uzavřít. S tím samozřejmě souvisí odmítnout i jakékoliv kvóty na přidělování hostí, které v naší zemi nechceme. To je plná samozřejmost," uzavřel.