Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath opět stane před soudem. Státní zástupce obžaloval devět lidí a osm firem

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Státní zástupce Jiří Pražák podal obžalobu na devět lidí a osm firem ve druhé větvi kauzy se bývalého poslance Davida Ratha. Případ týkající se údajných úplatků a korupce tak zamíří k soudu.

Obžaloba se týká zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. Státní zástupce to uvedl ve zprávě na webu.

Policie lidi a firmy obvinila v říjnu 2013 a vyšetřování ukončila loni v březnu. Mezi obviněnými je vedle Ratha i největší česká stavební společnost Metrostav. Vyšetřování se týkalo ještě dalších firem, které se podílely na údajně zmanipulovaných veřejných zakázkách ve Středočeském kraji.

Společnosti se podle obžaloby podílely na veřejných zakázkách týkajících se stavebnictví a zdravotnictví. Mezi zadavatele tendrů patřily Středočeský kraj, středočeská krajská nemocnice, kolínská, kladenská a mladoboleslavská oblastní nemocnice a Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje.

Zčásti šlo o zakázky z první části Rathovy kauzy. V ní hlavní líčení skončilo před rokem nepravomocným odsouzením Ratha za korupci. Ve vězení má strávit 8,5 roku, navíc mu má propadnout majetek za zhruba 20 milionů korun. Krajský soud v Praze Ratha uznal vinným z přijímání úplatků, v souvislosti s manipulováním zakázek v regionu údajně Rath převzal 16 milionů korun. Rath se odvolal, odvolací řízení začne u pražského vrchního soudu 31. října. Rathovi hrozí i to, že jeho trest bude přísnější. Proti verdiktu se totiž odvolal i státní zástupce Petr Jirát, který žádal nejméně devítileté vězení a zabavení veškerého majetku.

David Rath ale krok státního zástupce nechápe. "Je to totéž co už řeší soud. Nechápu, proč to nespojili a tři roky to suší ve skříni. Asi aby vypadali, že mají práci," uvedl pro EuroZprávy.cz Rath.

Témata:  David Rath 1 soudy státní zástupci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy