reklama

Novinářům to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministři za sociální demokracii by měli kromě výdajů mluvit i o úsporách ve svých resortech, protože mají dost velké rezervy, uvedl Babiš.

Chovanec v rámci dnešního představení plánů pro zbytek působení ČSSD v koalici s ANO a KDU-ČSL řekl, že miliardy potřebuje na konkrétní věci. Zmínil nová místa pro policisty či protiteroristická opatření. "Je zvláštní, pokud pan ministr avizuje nějaké věci do médií, že s námi ani nejednal," uvedl Babiš po dnešních jednáních o rozpočtu na ministerstvu financí.

Vmitro má podle Babiše rezervy třeba v penězích určených na migraci. "(Chovanec) dostal na migraci 1,38 miliardy, ty nečerpá, respektive čerpá asi 340 (milionů)," řekl předseda hnutí ANO. Nechápe podle svých slov ani to, proč chce Chovanec peníze na další policisty, když nemá naplněné stavy. Pokud chce šéf vnitra řešit nějaký problém, očekával bych, že s námi přijde jednat jako ostatní, ne nám to vzkazovat přes média, dodal Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by také chtěl v příštím roce důchodcům vyplatit jednorázový příspěvek 1200 korun, pokud to rozpočet dovolí. "To by znamenalo dalších 3,7 miliardy," řekl Babiš a připomněl, že důchody se mají pro příští rok podle dohody vládních špiček valorizovat v průměru o 200 korun.

Babiš namítá, že pro další možné výdaje na důchody by neměl hledat rezervy sám. "Byl bych rád, kdyby se i někteří kolegové hlavně i z ČSSD snažili hledat peníze pro důchodce v úsporách, ne jen že ministr financí to má sehnat," uvedl. Bylo by dobré, kdyby ministři ČSSD mluvili nejen o výdajích, ale i o úsporách, dodal.