Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má problémy s játry. Potíže má až 79 procent mužů

Šampaňské
Šampaňské
Foto: Pixmac

Praha - V červnu probíhající preventivní program Zdraví národa s bezplatným testováním stavu jater odhalil katastrofu. Problém s játry má každá druhá žena a dokonce 79 procent mužů. Na zdraví jater se podepisují zánětlivá onemocnění, žloutenka, ale také přílišná konzumace alkoholu, píše dnešní vydání Práva.

Bezplatná akce Mám rád (svá) játra, která se uskutečnila v rámci preventivního programu Zdraví národa a pořádala ji laboratorní skupina Synlab czech, ukázala, že Češi svá játra rádi nemají. Testování probíhající na desítkách odběrových pracovištích v celé České republice, jehož se zúčastnilo 3518 lidí, ukázalo, že je mají v žalostném stavu.

"Poprvé v historii preventivního programu Zdraví národa měly lepší výsledky ženy – mimo normu mělo nejméně jeden sledovaný parametr více než 50 procent z nich. U mužů to bylo dokonce 79 procent," řekl Právu Zdeněk Soudný ze skupiny Synlab czech, jež každého čtvrt roku pořádá bezplatné testování kondice nějakého orgánů či stavu lidského těla.

"V tomto případě neblahé vítězství mužů nad ženami nepřekvapuje. Je to odraz nejen horšího přístupu k životnímu stylu, ale také ne zcela vhodné skladby stravy a především pozitivnějšího vztahu mužů k alkoholu," řekl Tomáš Hrádek, vedoucí lékař sekce biochemie a hematologie společnosti Synlab czech. Lidé, u kterých byl výsledek rozboru krve mimo danou normu, nejsou automaticky nemocní, ale měli by podle lékaře brát výsledky velice vážně.

"Výsledky vyšetření přinejmenším upozorňují, že něco není v pořádku. Je to jedno z posledních varování, že pokud se o svá játra pacienti nezačnou vhodnou formou starat, může i malá odchylka od normy indukovat chorobu a nakonec se rozvinout ve fatálně ohrožující stav," varoval Hrádek. Dodal, že u nemalého procenta pacientů výsledky jednoznačně ukazovaly na zdravotní problém, dokonce už v pokročilejším stadiu.

Témata:  alkohol zdraví Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy