Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý člen ČSSD Suchánek Altnerovu ústavní stížnost řešit nebude

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Ústavní stížnost právníka Zdeňka Altnera v kauze Lidový dům nemůže jako zpravodaj řešit soudce Radovan Suchánek. Podle ostatních ústavních soudců by to kvůli dlouholeté vazbě na ČSSD mohlo vyvolávat pochybnosti o jeho objektivitě.

Sám Suchánek, někdejší člen sociální demokracie, vyjádřil přesvědčení, že je schopen stížnost nestranně řešit, podjatý se necítil. Čtvrtý senát soudu ale dospěl k opačnému závěru a z projednávání jej vyloučil, zjistila dnes ČTK.

"Také proto, že široká veřejnost 'kauzu Lidový dům' mnoho let sleduje, musí se ÚS při své rozhodovací činnosti citlivě vyvarovat veškerých kroků, které by mohly vést k pochybnostem o jeho nikoliv nestranném rozhodování. Právě v tomto případě bude jistě transparentnější a pochyby méně vzbuzující, bude-li jako soudce zpravodaj určen soudce jiný," stojí v usnesení podepsaném zpravodajem Jaromírem Jirsou. Jméno soudce, který Altnerovu stížnost převzal, z usnesení neplyne.

Altner na konci března vyhrál letitý spor se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně určily, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů Kč, a další soudní poplatky. Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud návrhu vyhověl, ČSSD tak zatím platit nemusí.

Témata:  Zdeněk Altner Sociální demokracie (SOCDEM) Radovan Suchánek

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy