Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dodržujete pitný režim? Pít při pocitu žízně je pozdě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Pít až při pocitu žízně je podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy pozdě. Pocit žízně je jedním z příznaků mírnější dehydratace, Suchánek před jejím podceňováním varuje.

Dehydratace se projevuje také únavou a bolestmi hlavy. Pokud člověk dlouhodobě pije málo, mohou se začít tvořit močové či ledvinové kameny. Hrozí i úmrtí následkem kardiovaskulárních problémů.

Na dostatek tekutin by lidé měli myslet zejména v horkých dnech. Dnes by podle předpovědi měly teploty vystoupat až ke 30 stupňům Celsia.

Základem pitného režimu by podle Suchánka měla být voda. "Není ale důvod vyhýbat se v malém množství slazeným nápojům, třeba při sportu a turistice. Tělo z nich využívá cukry, které bere jako zdroj energie pro svalovou práci. Tedy i sladký nápoj může pomoci, pokud je konzumován ve správném čase a v rozumné míře," řekl Suchánek ČTK.

Témata:  voda lidé zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy