Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový přírůstek v pražské zoo: Žirafí samička

Žirafa Rothschildova
Žirafa Rothschildova
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - V pražské zoo se v noci na dnešek narodila žirafí samička. Měří asi 180 centimetrů.

Porodila ji bezmála jednadvacetiletá žirafa Rothschildova Eliška, pro kterou je to osmé mládě. Otcem je samec Johan. ČTK o novém přírůstku informovala mluvčí zoologické zahrady Jana Myslivečková.

Porod byl bezproblémový a trval pouze necelou hodinu a půl. "Eliška ho díky svým předchozím zkušenostem zvládla výborně a poté mládě pečlivě očistila. Malá samička, která měří přibližně sto osmdesát centimetrů, začala brzy sát mateřské mléko. Dopoledne jsme udělali preventivní prohlídku, mládě zkontrolovali a ošetřili mu konec pupeční šňůry," uvedla v tiskové zprávě chovatelka Jindra Kotrbáčková.

Jednadvacáté narozeniny Eliška oslaví v říjnu. "Přes svůj vyšší věk je ve velmi dobré kondici a jako zkušená a pohodová matka se o mládě vzorně stará. V historii chovu žiraf Rothschildových v Zoo Praha je to již osmdesáté druhé narozené mládě," řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Pokud nenastanou komplikace, mládě uvidí návštěvníci ve výběhu přibližně za dva týdny.

Témata:  Zoo Praha žirafy

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.