Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středočeský kraj bude dál jednat s Českým rozhlasem o zámku v Přerově

Český rozhlas
Český rozhlas
Foto: www.wikipedia.org

Přerov nad Labem - Středočeský kraj má stále zájem o zámek v Přerově nad Labem na Nymbursku. Památku, patřící Českému rozhlasu (ČRo), chce spojit s nedalekým skanzenem.

Kraj podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) odeslal rozhlasu dopis, v němž ho vyzval k zahájení oficiálních jednání o odkoupení objektu. Mluvčí rozhlasu Jiří Hošna ČTK sdělil, že si ČRo k situaci zpracovává právní stanovisko.

Na jednáních s předchozím ředitelem rozhlasu Peterem Duhanem kraj navrhl, že by si zámek pronajal na 50 let a investoval do jeho oprav. Rozhlasu by některé prostory půjčoval k pořádání kulturních akcí. Petera se už sešel s Duhanovým nástupcem René Zavoralem, kterému sdělil, že zájem kraje o zámek trvá. "On mně říkal, že má trošičku jiný náhled než bývalý ředitel," uvedl Petera. Nové vedení rozhlasu si podle hejtmana nepřeje dlouhodobý pronájem zámku a spíš by jednalo o koupi.

Hošna potvrdil, že zámek v Přerově je pro rozhlas zbytnou nemovitostí a bude usilovat o jeho prodej. "Se Středočeským krajem jsme v kontaktu a víme, že má nadále o nemovitost zájem. Naším cílem je zámek prodat tak, aby byla naplněna povinnost nakládat s majetkem s péčí řádného hospodáře. Zároveň bychom ale rádi zohlednili co nejvíce budoucí využití zámku, které by mělo být důstojné a odpovídat charakteru této památkově chráněné stavby. K situaci si zpracováváme právní stanovisko," dodal mluvčí.

Témata:  Český rozhlas kulturní památky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy