Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost opět roste. V červenci stoupla na 5,4 procenta

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových 5,2 procenta. Skončil tak pokles patrný od února. Analytici počítali s mírnějším růstem.

Práci hledalo 392.667 lidí, což bylo o zhruba 8000 více uchazečů než před začátkem prázdnin. Nabídka volných pracovních míst je ale nejvyšší od září 2008, v červenci jich zaměstnavatelé nabízeli 135.758. Oznámil to dnes Úřad práce ČR.

V mezinárodním srovnání je česká nezaměstnanost druhá nejnižší v Evropské unii.

"V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Podle ní se v menší míře začali hlásit i absolventi škol, kteří ale zatím nezaměstnanost výrazně neovlivňují.

Zaměstnanců ze školství, kteří měli uzavřený pracovní poměr na dobu určitou, se v červenci na úřadech práce nově přihlásilo 3163. Šlo zejména o učitele středních škol, konzervatoří a druhých stupňů základních škol. Úřady v tomto oboru nabízely 2144 volných míst.

Témata:  nezaměstnanost Úřad práce

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy