Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští soudci chtějí svůj spor hnát až do Štrasburku. Zaplatit bychom mohli všichni

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Až do Štrasburku chtějí hnát čeští soudci svůj spor se státem o soudcovské platy. Zaplatit bychom za to všichni mohli soudcům až stamiliony korun, informují dnešní Lidové noviny.

Více než stovka českých soudců se stále nesmířila s tím, že jim stát v minulosti protiústavně snížil platy. Nadále se proto soudí o miliony korun. Když příští týden neuspějí u Ústavního soudu, mají připravené stížnosti do Štrasburku, píše dnešní vydání Lidových novin.

Soudci se domáhají náhrady za léta 2011 až 2014. "Bylo podáno 121 žalob vůči krajským a okresním soudům," řekla LN mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová s odkazem na průzkum z konce loňského roku.

Přestože jde o zlomek justice, jejíž drtivá většina se svých nároků vzdala, i tak může stát přijít o stovky milionů korun. Každý soudce totiž kvůli zásahům poslanců tratil zhruba milion, k čemuž se přičítají úroky z prodlení a odměny advokátů.

Jde o dozvuky kauzy, kterou odstartoval Nejvyšší soud v závěru roku 2014. Tehdy rozhodl o tom, že brněnské soudkyni Janě Lorencové má být dorovnán plat za dobu, kdy Nečasova vláda kvůli hospodářské krizi platy soudců zmrazila a o šestinu snížila. Obě tato opatření zrušil Ústavní soud, připomínají LN.

Státu reálně hrozilo, že bude muset soudcům vyplatit dohromady zhruba pět miliard korun. Zahájil proto intenzivní jednání s justicí o možném kompromisu. Výsledkem byly dohody se státem, ve kterých se soudci vzdali podstatné části svých nároků. "Uzavřeno jich bylo 3270. Celková částka vyplacená na základě těchto dohod činila 596 milionů korun. K výplatě došlo již v roce 2015," řekla LN mluvčí Schejbalová s tím, že včetně odvodů a náhrad stát vyplatil téměř miliardu korun.

Témata:  soudy mzdy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy