Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS odmítl dovolání společnosti Diag Human v dílčím sporu s Kuželem a státem

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání společnosti Diag Human v dílčím sporu, kde žaloba o 578.000 korun směřovala proti rozhodci Petru Kuželovi a státu.

Šlo o náhradu škody vzniklé tím, že do miliardové arbitráže za údajně zmařené obchody s krevní plazmou vstoupily offshorové firmy Towit a Dumfries. Firma Diag Human je musela po jejich přistoupení k arbitráži zažalovat, náhradu nákladů neúspěšně žádala od státu a Kužela jakožto jednoho z rozhodců.

NS rozhodl v červnu bez veřejného jednání, zjistila ČTK z webové databáze. S dovoláním se soud vypořádal ve stručném usnesení. "Žádná z dovolatelem uplatněných námitek nepředstavuje právní otázku způsobilou založit přípustnost dovolání," rozhodl senát s předsedou Robertem Waltrem.

"Kužel jako předsedající rozhodce zneužil svého postavení k protiprávní podpoře a neoprávněnému prosazení firem do pozice účastníků přezkumného rozhodčího řízení, a přímo tak založil procesní situaci umožňující, aby o uplatněném nároku bylo v řízení rozhodnuto," tvrdila Diag Human v zamítnuté žalobě. V údajně protiprávním postupu prý Kužela podporoval i český stát.

Bývalý prezident Hospodářské komory ČR Kužel byl jedním z rozhodců senátu, který přezkoumával rozhodčí nález z roku 2008. Podle tohoto původního nálezu měl stát zaplatit firmě Diag Human 8,33 miliardy korun a úroky jako náhradu škody.

Témata:  Diag Human soudy

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.