Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NPÚ chce jednat s Hermanem o převzetí Invalidovny

Mgr. Daniel Herman, bývalý katolický kněz a bývalý mluvčí České biskupské konference. V roce 2010 byl vybrán za ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů na pětileté funkční období, které však nedokončil, když jej 10. dubna 2013 Rada ústavu odvolala.
Mgr. Daniel Herman, bývalý katolický kněz a bývalý mluvčí České biskupské konference. V roce 2010 byl vybrán za ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů na pětileté funkční období, které však nedokončil, když jej 10. dubna 2013 Rada ústavu odvolala.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) bude o převzetí pražské Invalidovny jednat s ministerstvem kultury příští týden. Historickou budovu chce částečně zpřístupnit veřejnosti a uvažuje, že by zde mohl umístit Územní památkovou správu, pro níž hledá prostory.

ČTK to dnes řekla ředitelka ústavu Naděžda Goryczková. Ústav chce ministerstvu předložit koncept možného využití objektu. Podpořit rekonstrukci objektu z grantu na obnovu památek by mohla i Praha.

Na prodej Invalidovny vypsal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) veřejný tendr, do kterého se ale nikdo nepřihlásil. Jeho první kolo skončilo dnes ráno. Objekt se prodával minimálně za 637,7 milionu korun. Majetkový úřad nyní čeká, až NPÚ projeví o budovu oficiální zájem. Doposud se podle úřadu žádný státní orgán o budovu nepřihlásil, ačkoliv mohl.

Goryczková uvedla, že se o budově bude jednat, až se ona i ministr kultury Daniel Herman vrátí z dovolené. Oficiální zájem vůči ÚZSVM může projevit až po dohodě s ministerstvem. NPÚ by chtěl Invalidovnu částečně zpřístupnit veřejnosti. "Protože si myslíme, že ta budova je velmi autentická, dochovaná, takže bychom ji chtěli veřejnosti trvale zprostředkovat," řekla.

NPÚ také hledá prostory v Praze pro umístění své Územní památkové správy, která se stará o hrady a zámky. Ta měla podle původních plánů sídlit na Klárově, ale záměr se zkomplikoval. Proto vedení NPÚ uvažuje, že by se územní pracoviště případně přesunulo do Invalidovny. "Ale to je všechno předčasné," poznamenala Goryczková. "Rozhodně bychom v tuto chvíli s tím pracovali tak, jak umíme, to znamená zpřístupnili částečně objekt veřejnosti," řekla.

Témata:  Národní památkový úřad Daniel Herman

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy