Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude se opakovat falšování výsledků ruských voleb? Novinář má jasno

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Rusko se po parlamentních volbách v roce 2011 ocitlo ve víru protestů a silných demonstrací kvůli falšování výsledků. Novinář Ondřej Soukup ale tvrdí, že letos by tomu mohlo být jinak.

V Rusku došlo podle novináře k dramatickým změnám vnitřního fungování. "Ale bral bych to jako přestavbu mechanismu zevnitř a nové balancování. Některé věci, které fungovaly posledních patnáct let, se ukazují jako neefektivní a toto je způsob, jak ten aparát obnovit," řekl Českému rozhlasu.

Opravdová předvolební kampaň se ale podle něj ještě nerozjela. Některé strany i přesto zkoušejí zatlačit na sociální témata, protože za poslední roky v Rusku došlo k propadu životní úrovně až o 20. "Je ovšem příliš brzo říct, jaká témat budou volbami rezonovat," dodal.

Rusko podle novináře prošlo v devadesátých letech až trojnásobným propadem životní úrovně než nyní a lidé přišli o většinu úspor. "Oproti tomu propad o pětinu je řekněme úsměvná záležitost," vysvětlil novinář.

Domnívá se, že volby podobné těm před pěti lety se už ale konat nebudou. "Ta lekce z roku 2011, kdy to falšování voleb vyvolalo na půl roku masové protesty v Moskvě a v několika dalších městech, tak tomu se budou snažit maximálně vyhnout," myslí si Soukup.

Témata:  Rusko volby

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy