Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jako spojenec Putina? Analytik rozebral alarmující vztah

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se letos zúčastní konference Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, na kterou zavítal už před dvěma lety. Podle analytika think tanku Evropské hodnoty Jakuba Jandy se ale prezident opět snaží prokázat svou náklonnost Rusku, kterou prý chce využít v dalších volbách hlavy státu.

Janda připomněl, že před dvěma lety Vladimir Jakunin platil Zemanovi dovolenou a dodal, že prezident tímto krokem potvrzuje roli významného spojence Vladimira Putina. Mezi hlavami aliančních států prý nemá Kreml osobu, která by postoje Ruské federace hájila svědomitěji.

"Prezidentova účast na akci Vladimira Jakunina, který 22 let strávil v řadách KGB a následně působil jako blízký spolupracovník Vladimira Putina, není jen jednou z mnoha účastí hlavy českého státu na zahraničních konferencích. Slovníkem zpravodajské komunity jde o dlouhodobou vlivovou operaci. Zatímco roli spojky mezi Kremlem a Zemanem v mezinárodním prostoru hraje Vladimir Jakunin, domácí spojkou mezi kremelskými zájmy a českým prezidentem je přímo v Zemanově kanceláři sedící bývalý šéf českého Lukoilu Martin Nejedlý. Vladimir Jakunin pro Kreml sehrává roli prodloužené ruky, která obstarává jeho politické spojence ve střední Evropě a nově i v Německu, kde Jakunin otevřel nový institut. V čele jeho představenstva nenajdeme nikoho jiného než Václava Klause, na kterém Jakunin také dlouhá léta pracoval. Klaus dnes stejně jako Zeman veřejně hájí pozice Ruské federace například v otázkách Ukrajiny, sankcí či postoje vůči USA," podotkl analytik.

"Není překvapením, že tato osoba úzce propojená s Kremlem figuruje na sankčním listu nejbližšího spojence České republiky – Spojených států amerických. To Miloši Zemanovi nevadí, proto Jakuninova pozvání přijímá a dokonce jej v lednu 2015 uvítal v Praze, kde Putinův spolupracovník seděl v první řadě na konferenci přípomínající oběti holocaustu. Této příležitosti bylo řádně využito a Jakunin se za zavřenými dveřmi setkal se Zemanem," dodal.

Vysvětlení Hradu, že Zeman přijal Jakuninovo pozvání zejména kvůli možnosti setkání se slovenským a maďarským premiérem, je podle Jandy pouze průhlednou zástěrkou. "Pokud by prezident ČR skutečně považoval za důležité intenzivně se osobně setkávat s maďarským premiérem, mohl mnohokrát využít Orbánovy přítomnosti v Praze během řady summitů Visegrádské skupiny, které Česká republika v posledních dvanácti měsících předsedala. Pokud by skutečně došlo k účasti slovenského a maďarského premiéra na Jakuninově akci, šlo by o významný úspěch této kremelské vlivové operace. Oba tito lídři jsou dlouhodobě vůči některým postojům Ruské federace, jako je například zrušení sankcí, přestože z ruské strany nedochází k plnění Minských dohod," tvrdí analytik.

Hrad se podle něj pravděpodobně pokouší zakrýt skutečný důvod Zemanovy cesty na Jakuninovu akci. "Lze předpokládat, že bude potřeba dalšího silného Zemanova prohlášení proti českým spojencům, které bude konvenovat Kremlu. Na oplátku bude Zeman a jeho spolupracovníci zřejmě očekávat silnou finanční i zpravodajskou podporu Kremlu v nadcházející prezidentské kampani," uzavřel Janda.

Témata:  Miloš Zeman Jakub Janda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy