Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Houby rostou? Víme, kde ne. Podívejte se na přehled lokalit

Muchomůrka červená (Amanita muscaria), jedovatá houba z čeledi štítovkovitých. Patří k nejznámějším jedovatým houbám, ačkoliv fatální otravy jsou vzácností.
Muchomůrka červená (Amanita muscaria), jedovatá houba z čeledi štítovkovitých. Patří k nejznámějším jedovatým houbám, ačkoliv fatální otravy jsou vzácností.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poměrně časté srážky a příznivé teploty, kterou nyní v Česku panují, prospívají houbám. Pokud tedy vyrazíte do lesa, s prázdnou neodejdete.

Houby momentálně v hojném počtu rostou téměř v celém Česku, až na pár výjimek.  "Hub roste dost, je ale zajímavé, že existují velmi malé lokální oblasti, kde nenajdeme nic. Například na kraji Brd u Cukráku jsou hub spousty, ale nedaleko na Zbraslavi vůbec nejsou," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Podle něj záleží na typu lesa, některé vysychavé a situované k jihu houbám vyhovují méně. Hůře se jim daří i v některých sušších částech Polabí.

Houbaři mohou nyní najít téměř všechny druhy hřibovitých hub, rostou také třeba holubinky nebo pečárky, ale je třeba si dát pozor na jedovatou pečárku zápašnou. Právě jedovatých hub se vyskytuje také dost, například pestřec, muchomůrky, vláknice nebo pavučince.

Co dělat při podezdření na otravu houbami? Co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc. Vhodné je zapsat si počet snězených hub a čas od konzumace ke vzniku příznaků, též jejich charakter, vzhled hub, vzít s sebou zbytky jídla s podezřelými houbami popřípadě zvratky nebo ev. stolici k případnému mykologickému vyšetření. Léčba obvykle pomocí výplachu žaludku, podání aktivního uhlí, v těžších případech hemodialýza, při rozsáhlém poškození jater i jejich transplantace.

Témata:  houby

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy