Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Představte si, že by byla Evropa rozumná, spustil politik. A pak prozradil, jak by to vypadalo

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Zásahy proti teroristům, důsledná kontrola migrantů a důsledná ochrana hranic. To je podle šéfa ODS Petra Fialy pouze utopistická vize toho, jak by Evropa mohla vypadat, kdyby byla rozumná. Realita je ale úplně jiná.

Fiala si zkusil představit, že by se Evropa chovala rozumně. "Chránila své hranice, nepouštěla sem miliony ilegálních migrantů, nedovolila by, aby se po Evropě pohybovaly celé „národy" cizích lidí, o nichž nic nevíme – ale víme to, že mnozí z nich, podporují radikální islám a schvalují teroristické akce. Že by dokázala zasáhnout proti všem, kdo podporují terorismus," zasnil se.

Podle jeho ideálních představ by také do Evropy byli přijímáni po bezpečnostním prověření jen lidé z uprchlických táborů, kterým jde doma skutečně o život, kteří se tu chtějí integrovat a z nichž některým bychom mohli pomoci. "Pak se bavme o tom, komu ze Sýrie a podobných zemí chceme u nás poskytnout politický azyl. Jen nelida by řekl, že o tom nesmíme ani uvažovat," dodal.

Smutně ale přiznává, že v takové situaci nejsme. "Jsme ve válce. Radikální islám s námi bojuje, nezvládáme přistěhovalecké vlny, Evropa nedokáže chránit bezpečnost Evropanů, zabíjí se na jihu Francie, v Paříži, Bruselu, Mnichově, islamisté útočí ve vlacích a všude možně. Terorismus má podporu v muslimských přistěhovaleckých komunitách. Evropa si s tím neví rady," uvedl na webu strany s tím, že tvářit se, že to tak není, že to nesouvisí s radikálním islámem a s migrací, může jen pokrytec, levicový ideolog nebo nebezpečně naivní člověk.

Za této situace podle něj jednoduše dobré přijímat uprchlíky podle evropských kvót. "Je to postoj nejen rozumný, ale i lidský. Prvním úkolem státu je zajistit bezpečnost vlastních občanů, všechno ostatní je méně důležité. U nás se (ještě) bát nemusíme. Stát se musí chovat tak, aby to tak zůstalo," tvrdí.

Témata:  Petr Fiala EU Česká republika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy