Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti jsou znepokojeni jídelníčkem Čechů. Chybí důležité potraviny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Korzo

Praha - Podle členů Fóra zdravé výživy se Češi stravují velmi nezdravě. Jedí málo ryb a luštěnin, ovoce a zeleniny snědí méně než například Slováci.

V roce 2014 byla v Česku spotřeba luštěnin 2,7 kilogramů na osobu a rok, což je historicky nejvíc. Na jihu Evropy to bylo kolem šesti kilogramů. Rybího masa snědí Češi 5,5 kilogramu na osobu a rok, doporučeno je dvakrát v týdnu po 200 gramech masa, což je za rok zhruba 21 kilogramů.

"S ohledem na doporučení odborníků zaostáváme v konzumaci ryb, luštěnin i ovoce a zeleniny. Naše strava neobsahuje dostatek vlákniny a důležitých látek, které přispívají k ochraně před nemocemi srdce a cév, jež jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí," řekl profesor Rudolf Poledne.

Doporučil lidem využít zahraniční dovolené k ochutnávce tamní zdravé stravy. Často totiž Češi vyřazují z jídelníčku luštěniny jen proto, že nevědí, jak je upravit, aby jim chutnaly a neměli po nich trávicí potíže. Od ryb je odrazuje cena a to, že v nich jsou kosti, což vede rodiče k tomu, aby dětem dávali rybí prsty, v nichž bývá jen málo rybího masa.

Podle profesorky Jany Dostálové je potřeba zvykat na luštěniny i ryby už malé děti. V mateřských školkách se ukazuje, že pokud dítě není na tyto pokrmy zvyklé z domova, odmítá je. Stejné je to ve školách.

"U nás se stále méně času, až na některé fanoušky, věnuje přípravě pokrmů v domácnosti. Matky kupují polotovary a hotové pokrmy, zatímco uvařit jídlo z luštěnin dá práci," poznamenala profesorka.

Podobně je to s rybami. "Ryby v podstatě neumíme vhodně upravit. Nejoblíbenější je smažení v trojobalu, to chutná i dětem ve školních jídelnách. Ale ryby dušené a pečené nejsou tak oblíbené," řekla.

Témata:  Češi zdraví stravování

Aktuálně se děje

2. května 2024 13:35

Mrazivé počasí zničilo většinu úrody v Česku

Letos se v Česku kvůli intenzivním mrazům místo očekávaných 138 000 tun ovoce očekává sklizeň pouze kolem 30 300 tun. Sdělil to ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci v Praze po jednání se zástupci ovocnářů, vinařů a lesních školek. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy