Praha - Podle členů Fóra zdravé výživy se Češi stravují velmi nezdravě. Jedí málo ryb a luštěnin, ovoce a zeleniny snědí méně než například Slováci.
V roce 2014 byla v Česku spotřeba luštěnin 2,7 kilogramů na osobu a rok, což je historicky nejvíc. Na jihu Evropy to bylo kolem šesti kilogramů. Rybího masa snědí Češi 5,5 kilogramu na osobu a rok, doporučeno je dvakrát v týdnu po 200 gramech masa, což je za rok zhruba 21 kilogramů.
"S ohledem na doporučení odborníků zaostáváme v konzumaci ryb, luštěnin i ovoce a zeleniny. Naše strava neobsahuje dostatek vlákniny a důležitých látek, které přispívají k ochraně před nemocemi srdce a cév, jež jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí," řekl profesor Rudolf Poledne.
Doporučil lidem využít zahraniční dovolené k ochutnávce tamní zdravé stravy. Často totiž Češi vyřazují z jídelníčku luštěniny jen proto, že nevědí, jak je upravit, aby jim chutnaly a neměli po nich trávicí potíže. Od ryb je odrazuje cena a to, že v nich jsou kosti, což vede rodiče k tomu, aby dětem dávali rybí prsty, v nichž bývá jen málo rybího masa.
Podle profesorky Jany Dostálové je potřeba zvykat na luštěniny i ryby už malé děti. V mateřských školkách se ukazuje, že pokud dítě není na tyto pokrmy zvyklé z domova, odmítá je. Stejné je to ve školách.
"U nás se stále méně času, až na některé fanoušky, věnuje přípravě pokrmů v domácnosti. Matky kupují polotovary a hotové pokrmy, zatímco uvařit jídlo z luštěnin dá práci," poznamenala profesorka.
Podobně je to s rybami. "Ryby v podstatě neumíme vhodně upravit. Nejoblíbenější je smažení v trojobalu, to chutná i dětem ve školních jídelnách. Ale ryby dušené a pečené nejsou tak oblíbené," řekla.
Témata: Češi, zdraví, stravování
Související
17. listopadu 2024 12:36
10. září 2024 21:24
27. srpna 2024 8:51
18. června 2024 19:04
30. dubna 2024 8:24
15. dubna 2024 15:47