Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem o krátkodobá víza roste mají hlavně Číňané

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česká republika loni přijala přibližně 448.300 žádostí o krátkodobá víza, to je o 70.000 meziročně méně. Vyplývá to ze statistik ministerstva zahraničí, které má ČTK k dispozici.

Počet zájemců klesl zejména v Rusku, naopak přibylo žádostí z Číny. Informace o počtu poptávaných a vydaných víz jsou součástí Zprávy o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území ČR v roce 2015, kterou se v budoucnu bude zabývat vláda.

Počet žádostí o krátkodobá víza, která platí 90 dní a využívají je zejména turisté, klesá druhým rokem. Krátkodobá nebo také schengenská víza umožňují držitelům vstup nejen do konkrétní země, která povolení vystavila, ale i do všech ostatních členských států schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Zatímco v roce 2013 Česko přijalo rekordních 640.000 žádostí, v roce 2014 jich bylo 519.800. Loni české zastupitelské úřady zpracovávaly přibližně 448.300 žádostí. Příčinou loňského poklesu je podle autorů zprávy o migraci změna orientace ruských cestovních kanceláří na vnitrostátní destinace. To je dáno oslabením ruské měny v důsledku mezinárodních sankcí. I tak ruští občané zažádali o 203.371 víz, uděleno jich bylo přibližně 202.000. Ve srovnání s rokem 2014 je to pokles o 38 procent.

Témata:  víza cizinci Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy